Vánoční houbové recepty

25.10.2019 | 15:18
Houbovec

Během podzimu si jistě každý užil houbových jídel až až. Jsou však mezi námi i tací, kteří si houby nemohou odpustit ani coby štědrovečerní večeři. Proč by také ne. Na slavnostním vánočním stole mají houby právem své místo a jsou součástí i několika staročeských receptů.

Tradiční staročeský kuba
Když se řekne tradiční staročeský vánoční recept, na jehož přípravu potřebujeme houby, odpovědí je kuba.
Odkud se vzala jeho tradice? Hledat bychom měli u starých Slovanů, kteří měli houby v úctě a považovali je za posvátnou surovinu, která se stala součástí pohanských slavností zimního slunovratu. S příchodem křesťanství se houby na vánočním stole začaly objevovat coby bezmasé jídlo zvané kuba. Jaké houby jsou na jeho přípravu nejlepší? Můžete použít něco ze svých zásob nasušených hřibovitých hub. Tradičně se však používá stroček trubkovitý, tmavá houba přezdívaná také jako trumpeta mrtvých. I přes svůj vzhled a fakt, že pokrmy barví dohněda, je ceněn pro svoji výbornou chuť. Roste zejména v listnatých lesích, často pod buky, mnohdy ve velkém množství.
Kuba má mnoho variant. Základem původního receptu jsou ječné kroupy, máme ale i variantu s pohankou. Kroupy musíte proprat a poté namočit, aby změkly. Následně je uvařte doměkka. Poté osmažte na vepřovém sádle cibuli a přisypte kmín, dále přidejte krátce povařené, předem namočené houby a jejich odvar. Nakonec přidejte kroupy, sůl, česnek, majoránku a pepř a následně zhruba půl hodiny zapečte v troubě na 200 °C.

Na „kapra bez kostí“ běžte do lesa
Ti, kteří odmítají na Vánoce rybu a řízek už jim leze krkem, mohou zkusit netradiční alternativu v podobě hlívy ústřičné. A protože hlíva roste především v zimě, mohou se pro štědrovečerní večeři namísto do obchodu vypravit do lesa či si ji snadno sami s úspěchem vypěstovat.
V lese hlíva roste nejčastěji na kmenech buků, vrb, topolů, jilmů i jiných listnáčů.
Hlívu obalte v trojobalu úplně stejně, jako kdybyste připravovali kapra. Pro získání chuti obalované ryby ji lze před obalením z obou stran potřít sardelovou, lososovou či tuňákovou pastou.
Při procházce lesem možná narazíte také na takzvanou královnu zimy, kterou je penízovka sametonohá. Jak napovídá název, poznáte ji podle sametově chlupatého, u starších plodnic až černohnědého třeně. Její výrazné žluté kloboučky zpestří váš bramborový salát. Nasbírané plodnice očistěte a dejte na deset minut do vlažné vody. Kdo chce, může je následně chvíli povařit. Výhodou však je, že je lze konzumovat i zasyrova, tudíž je lze hned nadrobno nasekat a zamíchat do salátu.

Vánoční jídlo horalů
Tradičním jídlem krkonošských horalů je houbovec, uváděn také jako hubník. K jeho přípravě budete potřebovat několik hrstí sušených hub dle chuti. Hodí se především sušené hřibovité houby či zmiňované stročky. Houby namočte a krátce povařte. Mezitím pokrájejte sedm rohlíků na kolečka a zalijte čtvrt litrem mléka. Promíchejte je se dvěma lžícemi krupice, třemi vejci, šesti stroužky česneku a dvěma nakrájenými cibulemi. Následně přisypejte pepř, sůl, majoránku a zamíchejte.
Směs nalijte na rozpálený tuk v pekáči, ideální jsou dvě lžíce sádla, a pečte zhruba 20 minut. Houbovec se konzumuje teplý i studený. Zajímavostí je jeho sladká varianta, kde specifickou chuť dodávají rozinky, sušené švestky, vanilkový cukr, perník, mandle, ořechy a křížaly.
Případné dotazy posílejte na albrechtova@kampocesku.cz.

Simona Albrechtová, foto © Wikimedia Commons, Petr Brož


Tradiční černý kuba se připravoval ze stročků, díky kterým byl opravdu tmavý Penízovka sametonohá může být zajímavým zpestřením bramborového salátu



počet zhlédnutí: 413

tento článek najdete ve vydání: KAM po Česku listopad - prosinec 2019

Máte zájem
o zásílání novinek?

Zadejte Vaši emailovou adresu a zajistěte si tak aktuality z České republiky.

Produkt byl úspěšně přidán do košíku
Produkt byl úspěšně odebrán z košíku

Děkujeme za Vaši odpověď,

Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.

Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.

Váš hlas byl započítán. Děkujeme.