Čerstvé, tvrdé, plísňové…

01.05.2013 | 00:00
cerstve,-tvrde,-plisnove…

Prostě sýry. Než se syn boha Apollóna Aristaitos převlékl za ovčáka a odebral se na Zemi poučit Řeky o sýru, nemělo prý lidstvo o této pochoutce ani tušení. Chemické stopy na střepech keramických nádob však dokládají výrobu sýru už v době kamenné, asi před 7000 lety.

Za praotce sýru bývají považování kočovníci z jižní Asie a Středního východu, kteří uskladňovali mléko ve vacích z žaludků mladých domácích zvířat. Zbytky enzymů v žaludcích a natřásání při cestování změnily mléko v syrovátku, v níž plavaly chuchvalce sýřeniny. Sraženina měla delší trvanlivost než čerstvé mléko a byla stravitelnější. A sýr byl na světě.

Labužníci ze starého Říma dovedli výrobu sýrů k dokonalosti a ani další staletí nezůstávala pozadu. Jistě znáte gorgonzolu (z roku 879), parmezán (1579), goudu (1697), camembert (1791)… Česko se do historie sýrů zapsalo unikátními selskými tvarůžky. Cizinci dokonce za české národní jídlo považují smažený sýr, i když původ této lahůdky není jistý. Pokud si budete chtít připravit sýr, k němuž nebude mít výhrady žádný výživový poradce, zkuste jednoduchý libanonský Labneh. Hodí se k němu i jediné české přísloví na téma sýr: Kdo čerstvý sýr jí, pes ho nekousne, zloděj ho neokrade, aniž zestárne.

Suroviny a pomůcky: 1 litr jogurtu, 1 lžíce soli, sterilní plena (vyvařený kapesník), dvě misky, metla, cedník

Postup: Jogurt rozmíchejte dohladka a vlijte do misky, přidejte sůl a důkladně promíchejte. Na misku umístěte cedník, do něj vložte plenu a vlijte jogurt. Svažte rohy pleny a zavěste ji nad misku, do níž bude odkapávat syrovátka (je možné zavěsit do lednice, vydrží déle čerstvý). Po 24 hodinách rozbalte, vytvarujte a podávejte. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne.

-bst-




počet zhlédnutí: 5680

tento článek najdete ve vydání: KAM po Česku květen 2013

Máte zájem
o zásílání novinek?

Zadejte Vaši emailovou adresu a zajistěte si tak aktuality z České republiky.

Produkt byl úspěšně přidán do košíku
Produkt byl úspěšně odebrán z košíku

Děkujeme za Vaši odpověď,

Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.

Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.

Váš hlas byl započítán. Děkujeme.