(1913 - 2013)
Historie pivovaru
Původní Trčkův zámek z 16. století přebudovala Kolowratská vrchnost na pivovar, který provozovala původně sama, později prostřednictvím nájemců. V roce 1913 8. října, pronajala objekt Janu Mikšovi za roční nájemné 7.500,- Kč. Ten se v roce 1905 vyučil pivovarskému řemeslu ve smíchovském pivovaru, dále v roce 1905 – 1906 absolvoval Sladovnickou školu v Praze. Poté přešel jako tovaryš do plzeňského Prazdroje a v letech 1907 – 1908 studoval na Pivovarské škole v Berlíně. Další praxi absolvoval jako podsládek u firmy Pivovary Dreher – Budapešť. V roce 1910 se stal podsládkem pivovaru v Záhřebu. Další zkušenosti získal dvouletým pobytem v Jižní Americe, kde pracoval jako podsládek v pivovarech v Santiago de Chile, Buenos Aires, v Montevideu a dalších Jihoamerických městech, kde pomáhal zavádět výrobu kvalitního piva. Práci a výuku měl usnadněnou tím, že mluvil plynně německy a španělsky. V Santiago de Chile se seznámil s hrabětem Kolowratem, který zde byl jako velvyslanec a který jej později doporučil jako správce rychnovského pivovaru, kterým se stal v roce 1913, když před tím ještě krátkou chvíli pomáhal otci v řízení velkostatku v Litomyšli.
V roce 1918 zakoupil od Kolowratů pivovar a od základů jej zmodernizoval. Mikšův pivovar v Rychnově n. Kn. patřil mezi nejlepší pivovary středně velkého typu, s ročním výstavem 15000 hl. piva. Vařilo se v něm desetistupňové světlé výčepní pivo, dvanáctistupňový světlý ležák, třináctistupňový Březňák a pro labužníky čtrnáctistupňový tmavý Porter. Pivovar byl velmi moderně vybaven, v té době na špičkové úrovni, ocelovými tanky místo původních dřevěných. Rovněž tak zde byla nová moderní spilka, moderní varna a další technologické zařízení. Ve sladovně byl vyráběn kvalitní slad. V době před znárodněním mu již pomáhal s provozem pivovaru jeho syn, rovněž Jan, který vystudoval Střední pivovarnickou školu a nastoupil u svého otce. Pivovar byl znárodněn na jaře roku 1948 a v roce 1962 byla výroba piva zrušena, když veškeré, i v této době moderní technologické zařízení bylo z objektu odstraněno. Poté byl objekt přebudován na sodovkárnu. Jak Jan Mikš starší, tak jeho syn byli perzekuováni, přičemž syn Jan po celou dobu pracoval v oboru pivovarnictví jako sládek v lokálních pivovarech ve Východních Čechách a později jako sladmistr v Kostelci nad Orlicí a nejdéle jako vedoucí sladovny v pivovaru v Hradci Králové. Syn Jan patřil mezi přední odborníky a praktiky při výrobě sladu, přičemž přispěl několika patenty k technologickému zdokonalení výroby sladu v rámci bývalé ČSSR.
V roce 1993 byl provoz sodovkárny spolu s objektem ve značně zchátralém stavu vrácen v rámci restituce rodině Mikšových a v současné době vnuk JUDr. Jan Mikš nadále provozuje výrobu nápojů. Od roku 2004 pak současný vlastník provádí celkovou rekonstrukci objektu a vrací budovu bývalého pivovaru do původního stavu před jeho devastací za éry komunismu. V současné době je již rekonstrukce ukončena a celý areál objektu slouží nejenom k vlastní výrobě, ale i k pořádání různých kulturních akcí ve spolupráci s městem Rychnov nad Kněžnou, zejména v rámci Poláčkova léta, kde se v objektu uskutečnilo již několik divadelních představení. Tímto způsobem se pokračovatel rodu vrací k tradici, kterou založil jeho děd, neb v objektu pivovaru probíhal velmi bohatý společenský život a nejeden tehdejší cech zde míval shromáždění a pořádaly se zde lidové zábavy, samozřejmě s konzumací vynikajícího rychnovského piva. Provoz sodovkárny byl postupně rozšířen v roce 2001 o výrobu sirupů, kterou provádíme tradičním způsobem za použití vysoce kvalitních surovin a zejména za použití přírodního cukru, čímž se výrazně lišíme od jiných výrobců, kteří používají umělá sladidla. V roce 2001 jsme vybudovali a provoz rozšířili o pěstitelskou moštárnu a v roce 2003 o pěstitelskou palírnu a pěstitelský lihovar.
V červnu 2008 byla založena firma Městský Podorlický pivovar s.r.o., kde minoritním společníkem je město Rychnov nad Kněžnou, zbývající část vlastní Podorlická sodovkárna s.r.o., která vybudovala minipivovar s roční kapacitou 1000 hl. Technologická část byla dodána firmou M.B.S. s.r.o. se sídlem v Jihlavě, přičemž postupně došlo k rozšíření technologické části sklepa o další ležácké tanky, které umožnily navýšit roční kapacitu na současných 1500 - 1800 hl. Na vlastní minipivovar bezprostředně navazuje zahradní restaurace "Pivovarský šenk", kde je možno konzumovat jednotlivé druhy vyráběného piva.
Výstavbou minipivovaru se vlastník objektu vrátil k rodinné tradici a pevně věří, že rychnovské pivo naváže na svou oblíbenost v regionu z minulého období. Jako jediní v celé ČR pak v jediném objektu a v rámci jednoho provozu vyrábíme nealko nápoje, provozujeme pěstitelskou moštárnu, pěstitelskou palírnu a lihovar a vyrábíme a vaříme kvalitní rychnovské pivo.
Za provedenou rekonstrukci objektu obdržel v roce 2009 JUDr. Jan Mikš Cenu Města Rychnov nad Kněžnou a v roce 2012 obdržel majitel objektu Cenu českého sládka F.O.Poupěte, udělenou Českým svazem pivovarů a sladoven za obnovu výroby rychnovského piva. Rychnovský minipivovar byl v roce 2012 vyhodnocen MF Dnes jako osmý nejlepší a nejzajímavější minipivovar ze současných 138 minipivovarů v ČR.
kontakt
Městský Podorlický pivovar s.r.o.
Kaštany 435, 516 01 Rychnov n. Kněžnou
tel.: +420 494 533 069
e-mail: info@sodo.cz
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.