Během návštěvy Prahy byste vedle kulturních a zábavních zážitků neměli opomíjet ani zážitky gastronomické. K návštěvě Prahy prostě patří ochutnat české pivo, jeden z našich symbolů.
V Praze najdete restaurace suplující národní kuchyně mnoha zemí: od vietnamských, italských či slovenských až po latinskoamerické či košer restaurace; kavárny a čajovny, které vám naservírují to nejlepší ze svého sortimentu, z opačného konce polokoule. Pizzu nakonec stejně nejlépe oceníte v Itálii a gyros v Řecku. Dovolte proto svým chuťovým pohárkům, aby v Praze ochutnaly něco z české tradice.
Ačkoliv se to na první pohled nezdá, vinařství se v Praze datuje od dob Václava II., ale svůj „boom“ zažívá právě nyní. I když Praha rozhodně nemá ambice ani možnosti konkurovat v této oblasti Moravě, vychutnat si „dvojku bílého“ s pohledem na krásné panorama hlavního města přímo v místě, kde vinná réva roste, má cosi do sebe. Takzvanou panenskou sklizeň v letošním roce hlásí Svatováclavská vinice pod Pražským hradem. Zavítat můžete do vinice Salabka, s trojským koněm ve svém znaku, vinice svaté Kláry, která je svými 3,5 hektary osázené plochy největší na území Prahy, nebo do vinice Grébovka v Havlíčkových sadech. Kapitola sama pro sebe jsou pražské pivovary. Pití piva má v Čechách dlouholetou tradici. První prokazatelná výroba piva spadá do období vlády krále Vratislava II., kdy se pivo vařilo pro vyšehradskou kapitulu. O téměř sto let dříve (r. 993) se datuje založení nejstaršího českého pivovaru při Břevnovském klášteře. V současné době nabízí pivovar pět druhů piva pod značkou Břevnovský Benedict. Pivo Sv. Norberta si můžete vychutnat v interiéru vybaveném stylovými měděnými varnami v klášterním pivovaru Strahov.
Vedle klášterních pivovarů nezůstává pozadu svou proslulostí ani pivovar U Fleků v Křemencově ulici – malý pivovar s velkou tradicí, kam se chodí na Flekovský ležák 13°. Výrazně mladším, ale neméně populárním je minipivovar Pivovarský dům. Na rohu ulic Ječná a Lipová je k ochutnání vedle „Štěpána“, klasického českého ležáku, také pivo kávové, višňové, kopřivové nebo banánové. Zdejším „speciálem“ je pivní sekt. Na tradici vaření piva v roce 1993 navázal Novoměstský pivovar. Dnes si světlý i tmavý Novoměstský ležák (nefi ltrované pivo s kvasnicemi) můžete vedle klasického půllitru objednat také ve formě „žirafa, nebo sud na stůl – natočte si pivo sami“. X-BEER 33 je pivní speciál snoubící v sobě tradiční technologii s použitím speciálních postupů v různých stádiích výroby piva, což z něj dělá nejsilnější pivo na světě vařené v minipivovaru v ulici Na Perštýně – pivovar U Medvídků nese jméno po svém prvním majiteli, Janu Medvídkovi. Pravděpodobně jediní, kdo jsou v dnešní době schopni točit pivo z dřevěného, vysmoleného sudu, jsou lidé z Pivovaru u Bulovky. Piva v široké nabídce, od jedenáctistupňového až po „čtyřiadvacítku“, nabízí nově zbudovaný Jihoměstský pivovar (najdete ho v Podjavorinské ulici, přestavěný z bývalé kotelny). Pro velký zájem pořádají malé pivovary i prohlídky či ochutnávky svých specifických speciálů.
Vedle ochutnávky tradičních i novějších pražských pivních novinek si nenechte ujít také návštěvu vyhlášených plzeňských pivnic. Pokud chcete poznat atmosféru podniku, kam svého času na vychlazenou dvanáctku chodil spisovatel Bohumil Hrabal, zajděte do pivnice U Tygra. Pivnici U Hrocha zdobí unikátní prostor interiéru s gotickými klenbami. Vůbec první, kdo do Prahy přivezl plzeňské pivo, byl v 18. století Jakub Pinkas, a vyhlášená dvanáctka z Plzně se v centru Prahy U Pinkasů točí dodnes.
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.