Cesta po pivovarech, pivnicích a vinicích

05.10.2013 | 00:00
Cesta po pivovarech, pivnicích a vinicích

Během návštěvy Prahy byste vedle kulturních a zábavních zážitků neměli opomíjet ani zážitky gastronomické. K návštěvě Prahy prostě patří ochutnat české pivo, jeden z našich symbolů.

V Praze najdete restaurace suplující národní kuchyně mnoha zemí: od vietnamských, italských či slovenských až po latinskoamerické či košer restaurace; kavárny a čajovny, které vám naservírují to nejlepší ze svého sortimentu, z opačného konce polokoule. Pizzu nakonec stejně nejlépe oceníte v Itálii a gyros v Řecku. Dovolte proto svým chuťovým pohárkům, aby v Praze ochutnaly něco z české tradice.

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, vinařství se v Praze datuje od dob Václava II., ale svůj „boom“ zažívá právě nyní. I když Praha rozhodně nemá ambice ani možnosti konkurovat v této oblasti Moravě, vychutnat si „dvojku bílého“ s pohledem na krásné panorama hlavního města přímo v místě, kde vinná réva roste, má cosi do sebe. Takzvanou panenskou sklizeň v letošním roce hlásí Svatováclavská vinice pod Pražským hradem. Zavítat můžete do vinice Salabka, s trojským koněm ve svém znaku, vinice svaté Kláry, která je svými 3,5 hektary osázené plochy největší na území Prahy, nebo do vinice Grébovka v Havlíčkových sadech. Kapitola sama pro sebe jsou pražské pivovary. Pití piva má v Čechách dlouholetou tradici. První prokazatelná výroba piva spadá do období vlády krále Vratislava II., kdy se pivo vařilo pro vyšehradskou kapitulu. O téměř sto let dříve (r. 993) se datuje založení nejstaršího českého pivovaru při Břevnovském klášteře. V současné době nabízí pivovar pět druhů piva pod značkou Břevnovský Benedict. Pivo Sv. Norberta si můžete vychutnat v interiéru vybaveném stylovými měděnými varnami v klášterním pivovaru Strahov.

Vedle klášterních pivovarů nezůstává pozadu svou proslulostí ani pivovar U Fleků v Křemencově ulici – malý pivovar s velkou tradicí, kam se chodí na Flekovský ležák 13°. Výrazně mladším, ale neméně populárním je minipivovar Pivovarský dům. Na rohu ulic Ječná a Lipová je k ochutnání vedle „Štěpána“, klasického českého ležáku, také pivo kávové, višňové, kopřivové nebo banánové. Zdejším „speciálem“ je pivní sekt. Na tradici vaření piva v roce 1993 navázal Novoměstský pivovar. Dnes si světlý i tmavý Novoměstský ležák (nefi ltrované pivo s kvasnicemi) můžete vedle klasického půllitru objednat také ve formě „žirafa, nebo sud na stůl – natočte si pivo sami“. X-BEER 33 je pivní speciál snoubící v sobě tradiční technologii s použitím speciálních postupů v různých stádiích výroby piva, což z něj dělá nejsilnější pivo na světě vařené v minipivovaru v ulici Na Perštýně – pivovar U Medvídků nese jméno po svém prvním majiteli, Janu Medvídkovi. Pravděpodobně jediní, kdo jsou v dnešní době schopni točit pivo z dřevěného, vysmoleného sudu, jsou lidé z Pivovaru u Bulovky. Piva v široké nabídce, od jedenáctistupňového až po „čtyřiadvacítku“, nabízí nově zbudovaný Jihoměstský pivovar (najdete ho v Podjavorinské ulici, přestavěný z bývalé kotelny). Pro velký zájem pořádají malé pivovary i prohlídky či ochutnávky svých specifických speciálů.

Vedle ochutnávky tradičních i novějších pražských pivních novinek si nenechte ujít také návštěvu vyhlášených plzeňských pivnic. Pokud chcete poznat atmosféru podniku, kam svého času na vychlazenou dvanáctku chodil spisovatel Bohumil Hrabal, zajděte do pivnice U Tygra. Pivnici U Hrocha zdobí unikátní prostor interiéru s gotickými klenbami. Vůbec první, kdo do Prahy přivezl plzeňské pivo, byl v 18. století Jakub Pinkas, a vyhlášená dvanáctka z Plzně se v centru Prahy U Pinkasů točí dodnes.

Věděli jste, že…
 
 Ve výšce 66 metrů uvidíte Prahu jako na dlani v restauraci Žižkovské věže.
 Rádi byste něco netradičního? V Křižíkově ulici navštivte podnik U Mrtvýho ptáka, zákazníci s ptačím příjmením mají slevu na osobní konzumaci. Jana Žižku na mořském koníku,
popelníky ve tvaru husitských vozů, ale i obraz usmíření, na kterém si husité a křižáci po bitvě vyměňují trička jako dnešní sportovci, najdete U Vystřelenýho voka v ulici U Božích bojovníků. Na koncert nebo jídlo si zajděte do podniku Kuře
v hodinkách, pojmenováno podle rockového alba skupiny Flamengo (Vladimír Mišík). Na Vysmátého zajíce natrefíte v Michalské ulici, restaurace nese název podle šlechtického rodu
Zajíců z Házmburka, výtečných stolníků a číšníků.

Obrázek č.0 Obrázek č.0 Obrázek č.0



počet zhlédnutí: 3534

tento článek najdete ve vydání: KAM na výlet Praha 2013

Máte zájem
o zásílání novinek?

Zadejte Vaši emailovou adresu a zajistěte si tak aktuality z České republiky.

Produkt byl úspěšně přidán do košíku
Produkt byl úspěšně odebrán z košíku

Děkujeme za Vaši odpověď,

Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.

Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.

Váš hlas byl započítán. Děkujeme.