Výroba Olomouckých tvarůžků, jako druh selského sýru, je v zeměpisné oblasti Haná doložena již na přelomu 15. a 16. století. V prostorách dnešní A. W. spol. s r. o. v Lošticích se Olomoucké tvarůžky vyrábějí od r. 1876.
Původní manufakturní výrobu zahájil Josef Wessels se svou manželkou, v r. 1897 převzal živnost jejich syn Alois Wessels (odtud název současné společnosti A. W.). Výroba se rychle rozšiřovala, v r. 1912 měla firma již 36 zaměstnanců a do první světové války se firma A. W. stala největším výrobcem tvarůžků.
V r. 1917 převzal mateřskou firmu A. W. zeť Aloise Wesselse Karel Pivný, který po drobných opravách kolem roku 1920 uskutečnil v r. 1930 přestavbu a rozšíření tvarůžkárny v duchu moderní průmyslové architektury. Nové provozy vznikly v návaznosti na uplatnění strojů, se kterými Karel Pivný přišel jako první. Začal v r. 1924 s formovacími stroji, na ně pak navazovaly další stroje a zařízení. Tuto na tehdejší dobu špičkovou sýrárnu provozovali manželé Pivní až do r. 1948.
Po navrácení tvarůžkárny potomkům původních majitelů pokračuje výroba Olomouckých tvarůžků až do dnešních dnů. A právě oni v loňském roce vybudovali v Lošticích nové Muzeum Olomouckých tvarůžků, a vzdali tak hold svým předkům i tomuto sýrovému skvostu. Muzeum rozhodně stojí za vaši návštěvu.
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.