KVALITNÍ VÝROBKY BUDOU JIŽ POSEDMÉSOUTĚŽIT O TITUL REGIONÁLNÍ POTRAVINA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE
Už posedmémohou „poctivé“ výrobky domácí produkce získat ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. V soutěži, kterou zastřešuje ministerstvo zemědělství, mají šanci zvítězit výrobky malých nebo středních podniků, které jsou vyrobené na území moravskoslezského regionu a mají převažující obsah tuzemských surovin.
„Cílem soutěže, do které se hlásí stále více zájemců, je především podpora výrobců potravin, pěstitelů a chovatelů v našem kraji. Těší mě, že řada spotřebitelů se čím dál častěji vrací k domácím potravinám. V orientaci na trhu jim může pomoci právě i značka regionální potraviny, která je zárukou kvality,“ říká Daniel Havlík, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro životní prostředí. Dodává, že oceněné potraviny garantují konečnému zákazníkovi nejen původ a kvalitu, ale také jedinečnost vzhledem k tradičním recepturám, originálním výrobním postupům nebo využití typických regionálních surovin.
V loňském roce se o značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje ucházelo 82 produktů od 34 výrobců. O logo soutěžili výrobci v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské výrobky včetně těstovin v počtu 20 výrobků. Mezi oceněné výrobky, které mohou značku používat po dobu čtyř let, se zařadila Warischova pečená klobása (Maso V + W, s.r.o.), Copánek solený hlavnický (Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice), Bílý jogurt (Ing. Vojtěch Menšík), Hukvaldský lopaťák borůvkový (Hukvaldská pekárna s.r.o.), Labužníkův mls (belva, s.r.o.), Aroniovo – bezový sirup (Lubomír Janhuba), Meruňkový extra džem (Monika Sušková), Libavský med květový (Dalibor Vraník).
Do soutěže se mohoupřihlásit výrobci místních potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejich výrobek je zcela vyroben na území Moravskoslezského kraje a podíl tuzemských surovin tvoří minimálně sedmdesát procent. „Letos se bude soutěžit v 9 kategoriích,“ vysvětlujeIng. Lumír Juroš, předseda představenstva Regionální agrární komory Ostravsko, která je organizátorem soutěže v Moravskoslezském kraji. „Výrobci potravin mohousvé produkty přihlašovat do soutěže v kategoriích masné výroby tepelně opracované včetně uzených mas,masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě a ostatní výrobky,“ dodává Ing. Lumír Juroš.
Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě doporučení hodnotitelské komise. Jejími členy jsou zástupci ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR, krajského úřaduMoravskoslezského kraje, Státní veterinární správy ČR a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Pro zákazníky je značka Regionální potravina Moravskoslezského kraje zárukou kvality a regionálního původu. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje také další podporu, například účast na přehlídce regionálních potravin Jak šmakuje Moravskoslezsko nebo ochutnávky na různých akcích v kraji.
Pravidla prouděleníznačkyRegionálnípotravina Moravskoslezského kraje jsou zveřejněna na http://www.regionalnipotravina.cz a nastránkách www.kr-moravskoslezsky.cz.
- Hodnocení přihlášených potravinářských výrobků proběhne 5. 5. 2015
- Místem zasedání hodnotitelské komise bude STŘEDNÍ ŠKOLA SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ, OSTRAVA-HRABŮVKA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, Krakovská 1095, 700 30 Ostrava-Hrabůvka
- Soutěžící zajistí předání přihlášených výrobků k hodnocení odborné komisi ve dnech2. 5. – 4. 5. 2016do 7:00 hod.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Regionální agrární komora Ostravsko
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.