Přesněji řečeno, slaví 50 milionů hektolitrů piva, které uvařili za 120 let existence pivovaru. Stalo se tak letos – 11. února, a dosud státní pivovar tak potvrzuje dlouhodobý trend vzrůstajícího zájmu o pivo značek Budvar a Pardál. Za posledních deset let se roční produkce pivovaru zvýšila o 39 procent, přesto si pivovar zakládá na vaření piva osvědčenými řemeslnými postupy.
Budvar vyváží pivo do 76 zemí světa, a šíří tak dobré jméno nejen své, ale také povědomí o městu České Budějovice i České republice. V prvním roce založení 1895/1896 byl výstav pivovaru 35 223 hl a k uvaření milionu hl potřeboval pivovar 12 let (1907). Deseti milionů hl dosáhl pivovar v roce 1959, v roce 1996 to bylo 25 milionů hl. Jen pro představu, vyrobených 50 milionů hl piva by při současném průtoku Vltavy proudilo Budějicemi více než dva dny.
Ustavující valná hromada Českého akciového pivovaru (Budějovický Budvar je právním nástupcem) se sešla 15. dubna 1895 a první várku piva uvařil první sládek 7. října téhož roku. Za vznikem stáli především českobudějovičtí právovárečníci vedení Augustem Zátkou. ČAP tak navázal na historickou tradici vaření originálního budějovického piva v Českých Budějovicích.
Luis Brewer
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.