Estonci mu říkají leib, Švédové bröd, v latině se mu říkalo crustum. Řeč je o jedné z nejtradičnějších potravin – o chlebu. Málokdy si však uvědomujeme, co námahy se skrývá za jeho přípravou a že vše začíná už od zrníčka – prací na poli, ve mlýně, v pekárně.
Jak praví staré české přísloví „Chytrá hlava pamatuje na klobouk, ale moudrá hlava pamatuje na chleba“. Tento pokrm často tvoří jednu z prvních položek na našich nákupních seznamech a možná i proto nám dnes připadá naprosto obyčejný. Ale jak dlouhou cestu musí urazit, než se dostane na náš stůl?
„Výstava v poličském muzeu je zaměřená na roli chleba v běžném i svátečním životě našich předků. Vše začíná už od zrníčka – prací na poli, ve mlýně, v pekárně. Ne vždy však svítilo přívětivé slunce – proto budou na výstavě připomenuta i období půstu, hladu a neúrody a používání náhražek mouky. Návštěvníci si prohlédnou napodobeninu ústí pece, dřevěnou díži, slaměné ošatky a jiné předměty. Některé náčiní si budou moci vzít do ruky,“ zve na výstavu kurátorka Mgr. Stanislava Cafourková.
„Na jaře začíná nový hospodářský rok a právě o Velikonocích se udržovaly mnohé zvyky pro zdar zasetého obilí, které mělo zajistit výživu rodiny na celý rok. Třeba do pole se zapichovaly svěcené kočičky a zakopávaly kraslice. Během Velkého pátku se omývalo všechno náčiní, které se používalo při výrobě chleba. Chléb se stal symbolem křesťanského náboženství a lidé mívali chléb – posvátný i všední – v úctě,“ dodává.
A na co se na Jarní výstavě Od zrníčka k bochníku můžete těšit? Uvidíte mimo jiné dřevěné formy na perník, jehož těsto z medu a žitné mouky se do nich vtlačovalo a udrželo tak jemný reliéf vyřezaného vzoru, obřadní pečivo z bílé mouky především mazanec jako sváteční chleba a největším předmětem výstavy je prapor pekařského cechu s obrazem Poslední večeře Páně, kterou si připomínáme na Zelený čtvrtek.
U modelu ústí pece se dozvíte, jaké předměty byly a jsou spojené s pečením chleba, přesto že jejich pojmenování už mnohému člověku nic neříká - lopata a vozíček k peci, díže a kopist, ohřeblo, pecné vidle a necičky. Z velmi starých předmětů uvidíte například zemědělské nářadí nutné pro práci na poli - pluh ještě s dřevěnou odvalovou deskou a železnou radlicí.
Také vám babičky říkávaly, že chleba se prý nikdy nepřejí? Možná proto Češi s chlebem uměli šetřit – byl totiž nejen známkou blahobytu, ale představoval i základní krmi. I proto vytvořily dobré české hospodyně tolik receptů, jak chleba starý, chleba tvrdý nebo chleba okoralý ještě dál spotřebovat.
Výstava potrvá do 14. května 2017.
Více na www.cbmpolicka.cz
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.