Ve dnech 17. - 18. 9. 2019 Destinační management Hradecko pořádal press trip s tématem Regionální produkt Hradecko, kde byly odprezentovány vybrané regionální produkty. Bylo opravdu o co stát, jednalo se o exkurze u nadšenců, kteří se mohou pyšnit tímto označením a předvedli nám, že jejich činnost či výrobky jsou vskutku originální.
Pražená káva LAMCAFÉ
Na začátku proběhla exkurze a ochutnávka pražené kávy LAMCAFÉ. Pod značkou Lamcafé najdete několik druhů vybrané kávy, která je sbírána výhradně ručně a pražena na 1,5 crack přímo v pražírně v historickém centru Hradce Králové. Pan Lamka nám poskytl velmi zajímavou a odbornou přednášku o pěstování a sklizni kávových zrn. Popsal nelehké začátky podnikání a následně nám předvedl proces pražení. Šokující informací bylo to, co vše se k nám v pytlech se zrny dostane. Stalo se, že se tam připletly jak kusy cihel, tak mince či oblečení.
Tato exkurze byla doplněna ochutnávkou čokolády JORDIS, která je vyráběna podle tradiční receptury bez jakýchkoliv nadbytečných složek – vybrané kakaové boby jsou upraženy, zbaveny slupky a rozemlety na konzistenci ideální pro výrobu čokolády. V nabídce najdete i 100% čokoládu bez jakýchkoliv příměsí nebo čokolády hořké s třtinovým cukrem a doplněné kandovaným ovocem, mléčné a další. Zde nám byla také poskytnuta odborná přednáška, zajímavé byly opět začátky, kdy se pro zbavení slupek používaly fény a vysavače, než se přišlo na efektivní techniku. Nadšení obou pánů bylo obdivuhodné a bylo vidět, že svojí prací skutečně žijí.
Restaurant Vnuk
Gastronomickým zážitkem se dá bez uzardění nazvat obědová zastávka v Restaurantu Vnuk v Nepasicích, kde si zakládají na kvalitní gastronomii a surovinách výhradně z regionu. Například vepřové berou přímo z místní farmy, hovězí pak dováží z biofarem a nechávají vyzrát v boxu přímo v restauraci. Všechny suroviny jsou pak kvalitně kuchařsky zpracovány a výsledek je opravdu požitkem.
Domácí chléb ve skanzenu v Krňovicích
Jak se dříve pekl chleba, jsme mohli na vlastní oči vidět a zkusit v Podorlickém skanzenu v Krňovicích, kde pečou chleba v peci v bývalé škole ze Všestar. Chléb se připravuje z pšeničné a žitné chlebové mouky z Mlýnů Voženílek z Předměřic nad Labem. Pec se roztápí několik hodin, aby bylo možné upéct 2 várky – tedy 24 bochníků chleba.
Samotný skanzen je moc pěkný. K vidění byl jak vodní mlýn, tak dvorcový uzavřený statek, který je částečně roubený a částečně zděný. Jeho předlohou není konkrétní stavba, ale objekt, který byl postaven na Českoslovanské výstavě v roce 1895 a byl nazván "Východočeský statek".
Ve skanzenu jsme si prohlédli také nadstandardně vybavený apartmán, který nabízí ubytování pro 2-6 osob.
Kreppanenky
V rámci návštěvy Krňovic proběhla také prezentace produktů Atelieru Chaloupka z Třebechovic pod Orebem – jejich malované betlémy s tematikou Třebechovicka a okolí a také kreppanenky, které se vyrábí podobně jako panenky z kukuřičného šustí, ale krepový papír nabízí daleko širší škálu barev a vzorů, takže každý kus je originální.
Porcelánové panenky a betlémy v muzeu hraček
Menším vybočením z tématu regionálních produktů byla návštěva letošní hlavní novinky na Hradecku, kterou je Muzeum hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově. Sběratelé manželé Stuchlíkovi tu od letošní turistické sezony provozují muzeum, které nabízí množství exponátů historických hraček z období 19. - 20. století. Shlédli jsme jak porcelánové panenky, tak vláčky, nádobíčko, pokojíčky a krásné kočárky, z nichž některé byly z proutí, a vyráběli je košíkáři. K některým exponátům nám pan Stuchlík řekl mnoho zajímavých informací, ukázal nám například nejstarší porcelánovou panu či řekl, které panenky jsou nejhodnotnější a proč. Za prohlídku stojí také část věnovaná betlémům. Paní Stuchlíková nás provedla svými retro pokojíčky a prozradila nám, že oblečky na některé panenky si mnohdy sama háčkuje. Výjimkou byly panenky v lidových krojích. Pro manželé je sběratelství hraček velkým koníčkem a bylo na nich vidět nadšení a zápal pro tuto věc.
Stylové ubytování v Lubně
Ubytování bylo připraveno v Apartmánech u Novačky v Lubně nedaleko Nechanic. Stylové prostředí statku, kde jsou ubytovací prostory vybaveny starožitným nábytkem i doplňky, dokresluje také Muzeum pod hvězdami, které je volně přístupné a jeho expozice se tematicky obměňuje podle ročních období. Spolek Vejměnek má certifikaci na specifické služby v cestovním ruchu, protože kromě uvedeného se dvakrát ročně stará o provoz kavárny v prostorách zámecké kuchyně na zámku Hrádek u Nechanic, kde během vánočního a velikonočního období můžete ochutnat výrobky regionálních producentů i domácí výroby.
Na návštěvě v poctivém grundu
Druhý den po vydatné snídani nás čekala návštěva Poctivého grundu, kde manželé Plasovi vyrábí poctivé sušené maso typu biltong.
Firma vznikla jako rodinná firma na základě osobních zkušeností s výrobou biltongu, získaných pobytem v rezervaci Shakati v Jihoafrické republice. Ručně vyráběný biltong v sobě nese velký podíl lidské práce a je zdrojem obsahu čistých bílkovin a energie bez konzervantů, emulgátorů, glutamátů a barviv. Surovinou je maso výhradně z českých chovů. V letošním roce se výroba rozšířila o sušenou zeleninu a ovoce.
Maso je vyráběno z kvalitního masa výhradně z českých chovů. Je sušeno vzduchem a dochuceno pouze solí a kořením. Nenajdete v něm tedy žádná „éčka“ ani zbytkovou vodu, jako je to například u sušeného masa typu jerky. Měli jsme možnost ochutnat sušené maso typu svíčkové, sušenky ze sušeného masa i maso s přídavkem velice pálivého chilli, k jehož ochutnání se odvážil pouze jeden z nás a jakožto milovník pálivých jídel to se slzami v očích ohodnotil tak, že to skutečně stojí za to. Takže na své si přijde opravdu každý.
Ochutnejte produkty z rakytníku
V programu pak následovala krásná a poučná exkurze do společnosti Ing. Pavla Cvrčka, která se zabývá výrobou široké škály produktů z rakytníku. Rakytník je obrovským zdrojem vitamínu C a dalších blahodárných prvků, které zůstávají zachovány i při jeho zpracování. Protože je jeho chuť poněkud specifická, a ne každý ji snese v syrové podobě, u Cvrčků vyrábí z rakytníku, na co si vzpomenete, včetně želé bonbonů, lízátek, vína, směsí na horký nápoj, pomazánek, rakytníku v medu, sirupu, sušených a kandovaných plodů, ale i výborné rakytníkové zmrzliny. Po návštěvě místního obchůdku určitě přežijete chřipková období bez úhony.
Návštěva pivovaru Beránek
Bohatý program byl završen návštěvou Pivovaru Beránek ve Stěžerách, kde v prostorách bývalého harrachovského špýcharu vaří výborné pivo a také provozují restauraci s kvalitní gastronomií.
Počet regionálních produktů na Hradecku už atakuje dvacítku, takže se určitě budete moci těšit na pokračování při příští poznávací cestě.
Simona Albrechtová
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.