Destinační management Hradecko uspořádal press trip s tématem Regionální produkt Hradecko, kde byly odprezentovány vybrané regionální produkty. Bylo opravdu o co stát, jednalo se o exkurze u nadšenců, kteří se mohou pyšnit tímto označením a předvedli nám, že jejich činnost či výrobky jsou vskutku originální.
Na začátku proběhla exkurze a ochutnávka pražené kávy Lamcafé. Pod touto značkou najdete několik druhů vybrané kávy, která je sbírána výhradně ručně a pražena přímo v pražírně v historickém centru Hradce Králové. Pan Lamka nám poskytl velmi zajímavou a odbornou přednášku o pěstování a sklizni kávových zrn a následně nám předvedl proces pražení.
Exkurze byla doplněna ochutnávkou čokolády JORDIS, která je vyráběna podle tradiční receptury bez jakýchkoliv nadbytečných složek – vybrané kakaové boby jsou upraženy, zbaveny slupky a rozemlety na konzistenci ideální pro výrobu čokolády.
Poté následovala obědová zastávka v Restaurantu Vnuk v Nepasicích, kde si zakládají na kvalitní gastronomii a surovinách výhradně z regionu.
Domácí chléb ve skanzenu v Krňovicích
Jak se dříve pekl chleba, jsme mohli na vlastní oči vidět a zkusit v Podorlickém skanzenu v Krňovicích, kde pečou chleba v peci v bývalé škole ze Všestar. Chléb se připravuje z pšeničné a žitné chlebové mouky z Mlýnů Voženílek z Předměřic nad Labem.
Samotný skanzen je moc pěkný. K vidění byl jak vodní mlýn, tak dvorcový uzavřený statek. Ve skanzenu jsme si prohlédli také apartmán, který nabízí ubytování pro 2–6 osob.
V rámci návštěvy Krňovic proběhla prezentace produktů Ateliéru Chaloupka z Třebechovic pod Orebem – jejich malovaných betlémů s tematikou Třebechovicka a okolí a také kreppanenek, které se vyrábí podobně jako panenky z kukuřičného šustí.
Porcelánové panenky a betlémy v muzeu hraček
Letošní hlavní novinkou na Hradecku je Muzeum hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově. Manželé Stuchlíkovi tu od letošní turistické sezony provozují muzeum, které nabízí množství exponátů historických hraček z období 19.–20. století. Zhlédli jsme jak porcelánové panenky, tak vláčky, nádobíčko, retro pokojíčky a krásné kočárky. Za prohlídku stojí také část věnovaná betlémům.
Ubytování bylo připraveno v Apartmánech u Novačky v Lubně nedaleko Nechanic. Stylové prostředí statku dokresluje Muzeum pod hvězdami, které je volně přístupné a jeho expozice se tematicky obměňuje podle ročních období. Spolek Vejměnek má certifikaci na specifické služby v cestovním ruchu, protože kromě uvedeného se dvakrát ročně stará o provoz kavárny v prostorách zámecké kuchyně na zámku Hrádek u Nechanic, kde během vánočního a velikonočního období můžete ochutnat výrobky regionálních producentů i domácí výroby.
Na návštěvě v Poctivém grundu
Druhý den nás čekala návštěva Poctivého grundu, kde manželé Plasovi vyrábějí poctivé sušené maso typu biltong.
Rodinná firma vznikla na základě osobních zkušeností s výrobou biltongu, získaných pobytem v rezervaci Shakati v Jihoafrické republice. Ručně vyráběný biltong v sobě nese velký podíl lidské práce a je zdrojem obsahu čistých bílkovin a energie.
Vyrábí se z kvalitního masa výhradně z českých chovů. Je sušeno vzduchem a dochuceno pouze solí a kořením. Nenajdete v něm tedy žádná „éčka“ ani zbytkovou vodu.
Ochutnejte produkty z rakytníku
Dále následovala exkurze do společnosti Ing. Pavla Cvrčka, která se zabývá výrobou široké škály produktů z rakytníku. U Cvrčků z rakytníku vyrábí, na co si vzpomenete, včetně želé bonbonů, lízátek, vína, směsí na horký nápoj, pomazánek, rakytníku v medu, sirupu, sušených a kandovaných plodů, ale i rakytníkové zmrzliny.
Program byl završen návštěvou Pivovaru Beránek ve Stěžerách, kde vaří výborné pivo a také provozují restauraci s kvalitní gastronomií.
Počet regionálních produktů na Hradecku už atakuje dvacítku, takže se určitě budete moci těšit na pokračování při příští poznávací cestě.
Simona Albrechtová, foto © autor
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.