(235 let)
Česká buditelka a spisovatelka Magdalena Dobromila Rettigová, básnířka, literátka, dokonce autorka divadelních her, je známá především jako autorka naší nejproslulejší kuchařky. Zajímavostí je, že prý do svých 18 let vůbec neuměla česky.
Narodila se 31. ledna 1785 do rodiny Františka Artmanna, správce na panství hraběte Kounice ve Všeradicích u Hořovic. Záhy se ale musela sama starat o celou domácnost, neboť otec brzy zemřel a na matce zůstalo zajišťování veškerého živobytí. V té době se s matkou přestěhovaly do Prahy. V roce 1808 se Magdalena provdala za Jana A. S. Rettiga, vlastence, spisovatele a později také radního, který ji přivedl k českému jazyku. Manželé se často stěhovali a od roku 1834 žili v Litomyšli, kde se Rettigová úspěšně věnovala své literární činnosti a učila mladé dívky šít, vařit a stolovat. Také je seznamovala s literaturou a půjčovala jim české knihy. Pořádala nejrůznější vlastenecké akce a výlety. Nejslavnější dílo Rettigové „Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské“ vzniklo kolem roku 1826 a obsahuje 1 150 receptů. Sama autorka proslulé kuchařky se prý řídila heslem: „Lidem stále ještě více chutná dobrý oběd než pěkná báseň.“ Rettigová byla jasnou představitelkou emancipované ženy své doby. Přátelila se s Palackým, Šafaříkem, Jungmannem, vážila si jí také Božena Němcová.
Magdalena Dobromila Rettigová zemřela 5. 8. 1845 a byla pohřbena na litomyšlském hřbitově.
Drahomíra Samková
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.