(60 let)
„Vážení, vytvořte alternativu nápojům Coca-Cola a Pepsi z domácích zdrojů“. A úkol se podařil.
Tmavý sycený nápoj kolového typu vznikal od roku 1958 ve Výzkumném ústavu léčivých rostlin v Praze. Tým pod vedením Zdeňka Blažka během dvou let vytvořil sirupový nápoj Kofo složený ze čtrnácti bylinných a ovocných látek, ke kterým byl přidán kofein. Člen týmu Jaroslav Knapp finalizoval recepturu směrem k sycené limonádě a první domácí nápoj tohoto typu pod názvem Kofola byl na světě. Zajímavostí ve složení je lékořicová příměs a relativně nízký podíl cukrů ve srovnání se zahraničním vzorem v objemu 8 g na 100 ml. Dalo by se říci, že je tak trochu „dietní“. Obliba Kofoly raketově stoupala až k 180 milionům litrů ročně. Situace dospěla paradoxně dokonce tak daleko, že v tehdejším Československu došly zdroje bylin a suroviny se musely dovážet ze zahraničí. Po roce 1990 Kofola na čas ustoupila zahraničním konkurenčním produktům, téměř jako značka umřela a jako firma měnila majitele. Naštěstí se potkala s rodinou řeckého rodáka Kostase Samarase, která dokázala nastartovat novou éru Kofoly a zvednout ji doslova z popela. Od roku 2006 si opět drží vedoucí pozici nejprodávanějšího kolového nápoje v Česku i na Slovensku. Ať vám chutná.
-všenislav-, foto © Wikimedia Commons
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.