Chuť Evropy / Taste of Europe výstava v rámci mezinárodního projektu od 26. 1. do 31. 7. 2011 - malý sál v 1. patře budovy NZM Praha
Mezinárodní projekt A Taste of Europe (Chuť Evropy), na němž se v letech 2009 - 2011 podílí řada muzeí a institucí v Evropě, vrcholí prezentací společné výstavy. Národní zemědělské muzeum Praha, které reprezentuje Českou republiku, výstavu představí ve své budově v Praze (Kostelní 44, Praha 7 - Letná) ve dnech od 26. ledna do 31. července 2011.
Cílem mezinárodního projektu je především vytvořit hodnotovou základnu na každé partnerské straně i společně, která by mohla být užitečná pro současný i budoucí výzkum. Druhým cílem bylo získat - hlavně pro společnou výstavu - více vědomostí o způsobech výroby a zpracovávání evropských potravin a jejich konzumace v současnosti a v historii, při současném zapojení výzkumníků, státních, neziskových a ekologických organizací i veřejnosti. Třetím, neméně důležitým cílem projektu a především výstavy, je společné přání pořadatelů podnítit diskuzi odborníků i veřejnosti o důležitých globálních otázkách produkce a konzumace potravin v Evropě.
Na projektu A Taste of Europe spolupracuje devět muzeí z celé Evropy - ze Švédska, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Maďarska, Portugalska, Skotska a Slovinska. Společná výstava bude zahájena ve stejný čas ve všech participujících muzeích a slavnostní zahájení výstavy z jednotlivých zemí bude simultánně přenášeno prostřednictví satelitu.
Přípravy projektu byly zahájeny již v roce 2005. Vedoucím pořadatelem je švédské Arbetets Museum (Museum of Work) sídlící v Norrköpingu, které přišlo s nápadem představit typickou evropskou produkci potravin a jejich konzumaci jednak prostřednictvím obvyklých muzejních prostředků, jednak využitím zkušeností zaměstnanců a odborníků v potravinářství i konzumentů samotných.
Návštěvníci se mohou těšit na tématickou prezentaci typického produktu zúčastněných zemí (Švédsko - mléko, Česká republika - pivo, Dánsko - vepřové maso, Estonsko - brambory, Finsko - chléb, Maďarsko - obilí, Portugalsko - olivový olej, Skotsko - ryby a Slovinsko - med).
Součástí výstavy budou doprovodné programy o stravovacích zvyklostech, rozdílech i shodách v Evropě i v jednotlivých zemích v kontextu historie, změn klimatu a životního prostředí. Jejich snahou je podnítit diskusi o jídle, kulturním dědictví, životním prostředí, výrobě a každodenní spotřebě, zejména mezi mladými Evropany.
Partnerská muzea:
The Worker's Museum (Dánsko - Copenhagen), Estonian National Museum (Estonsko - Tartu), Finnish Labour Museum Werstas (Finsko - Tampere), Museum of Hungarian Agriculture (Maďarsko - Budapest), Portim?o's Museum (Portugalsko - Portim?o), Museum of Work (Švédsko - Norrköping), Národní zemědělské muzeum Praha (Česká republika), Scottish Fisheries Museum (Skotsko - Anstruther, Fife), Technical Museum of Slovenia (Slovinsko - Ljubljana).
Web projektu: www.atasteofeurope.eu, další podrobnosti i na www.nzm.cz
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.