Název Moravského Kravařska je odvozen zřejmě od chovu vysoce užitkového skotu nebo od jména pánů z Kravař. Popravdě, místní sami přesně nevědí. Jisté však je, že se tento název regionu používal již před 2. světovou válkou. Dnes tu vznikají jedinečné výrobky a ocenění se jim dostává díky regionální značce MORAVSKÉ KRAVAŘSKO regionální produkt®.
Regionální značku mohou získat jen opravdu kvalitní výrobky místního původu, jejichž výroba je šetrná k životnímu prostředí. Důraz je kladen i na tradici, používání místních surovin a podíl ruční práce při výrobě. Přísná kritéria splňují masné speciality z Petřvaldu, uzenářské výrobky ze Sedlnic či oderský kapr. Oceněny byly i koláčky z Horních Životic, příborské zdobené medové perníčky a šifle, bartošovický chléb i včelí med. Mezi řemeslnými výrobky, které se pyšní logem regionální značky, naleznete keramiku, předměty z vlny, kovářské a zámečnické výrobky, koženou galanterii, tvarové odlitky, dřevěné výrobky pro děti i aranžmá ze suchých květin.
Pokud jste Moravské Kravařsko dosud neznali, snad vás právě místní výrobky přilákají k objevení tohoto zajímavého a zdravého kraje, který stojí za návštěvu. Výjimečná zachovalost údolní nivy Odry byla dokonce důvodem k vyhlášení Poodří chráněnou krajinnou oblastí. Před svým výletem do Moravského Kravařska se inspirujte na stránkách www.domaci-vyrobky.cz, a budete překvapeni, kolik dalších regionů má podobnou značku pro regionální produkty.
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.