Nejen státního svátku sv. Václava využijte ještě k výletu na některou z památek ve správě Národního památkového ústavu. I když se již turistická sezóna nachýlila k závěru, stále na Vás ještě čeká řada doprovodných programů, výstav a také poslední kulturní akce projektu Oživlé památky 2011, který během celého září patří gastronomickému tématu A kuchyní to vonělo …
Téma nechá návštěvníky nahlédnout do hradních, zámeckých i podzámeckých kuchyní a v některých případech také ochutnat dobroty, které se tu už po staletí připravovaly. Další náměty na výlety na památky ve správě NPÚ lze najít na www.npu.cz. V této tiskové zprávě nabízíme některé tipy na zářijové výlety, a to i v rámci projektu Oživlé památky 2011:
Zámek Kozel (Plzeňský kraj)
3. 9. – 2. 10. 2011 výstava Od nočníku ke klozetu – výstava předmětů každodenní potřeby, včetně předmětů osobní hygieny. V hledáčku výstavy jsou především obecně známé nočníky, vývoj jejich tvarů i zdobení, ale vystaveny budou i další pozoruhodné nádoby, např. cestovní klozety, hygienické stolice, i tzv. bourdalou a jiná zařízení intimní hygieny koupelen, ložnic a ryze soukromých interiérů. Návštěvníci se budou moci seznámit hygienickými pomůckami všech historických stylů, od renesance až po dvacáté století.
Galerie Sklepení – nám. Svobody 8, Brno (Jihomoravský kraj)
6. 9. – 6. 10. 2011 Dřevěná sakrální architektura ve střední Evropě – výstava připravená slovenským památkovým úřadem s finanční podporou Medzinárodního Višegrádského fondu dokumentuje unikátní dřevěné kostelíky převážně z 15. a 16. století na území Slovenska, České republiky, Maďarska a Polska. Výstava je otevřena vždy v út, st a čt od 10 do 17 hodin.
Hrad Pernštejn (Jihomoravský kraj)
17. 9. – 2. 10. 2011 A hradní kuchyní to vonělo … I. prohlídkový okruh tentokrát s tematikou vaření a stolování od gotiky po současnost. O víkendech bude návštěva zpestřena ochutnávkou pokrmů podle starých receptů – v provozu černá kuchyně a kuchyně služebnictva.
Zámek Rájec nad Svitavou (Jihomoravský kraj)
28. 9. 2011 Guláše na zámeckém nádvoří – soutěž ve vaření kotlíkového guláše v zámecké kuchyni a na nádvoří.
Hrad Karlštejn (Středočeský kraj)
září 2011 Odborná výstava Výzkumné stanice vinařské – o historii a současnosti pěstování vinné révy na Karlštejně, volný vstup. Každou zářijovou sobotu a neděli ochutnávky karlštejnských vín na nádvoří hradu.
Hrad Švihov (Plzeňský kraj)
září 2011 Prezentace historické hradní kuchyně v rámci prohlídek.
Hrad a zámek Frýdlant (Liberecký kraj)
září 2011 Návštěva plně zařízené zámecké kuchyně a jejího zázemí v rámci běžných prohlídek.
Zámek Lemberk (Liberecký kraj)
září 2011 Návštěva historické černé kuchyně v rámci běžných prohlídka jejího zázemí.
Zámek Zákupy (Liberecký kraj)
září 2011 Prohlídka císařské kuchyně dostupné z nádvoří zámku.
Zámek Lysice (Jihomoravský kraj)
září 2011 Vůně zámecké kuchyně – co a jak se vařilo a zavařovalo,
doplnění trasy A o mobiliář a předměty k tématu.
Těšíme se na Vás.
Podzimní otvírací hodiny památek se liší od otevírací doby v letních měsících! Doporučujeme se informovat předem na uvedených kontaktech nebo přímo na pokladnách památek ve správě Národního památkového ústavu.
Kontakty:
Mgr. Zdeňka Kalová, DiS., tiskový referát NPÚ, 257 010 207, 724 511 225, kalova@up.npu.cz
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.