Není Kuba, jako kuba
KUBA – stát
Největší ostrovní stát v Karibském moři asi 180 km jižně od Floridy. Na délku měří 1 275 km, šířka se pohybuje kolem 100 km, celkem to dělá 110 861 km2 . Nejvyšší horou je Pico Turguino 1 994 m. Nejdelší řekou je zde Cauto, v délce 250 km. Největším městem a zároveň hlavním městem, je La Habana s 2 200 000 obyvatel což je 1/5 ze všech obyvatel státu, v počtu 11 050 000 obyvatel (r.1994). Úředním jazykem je španělština.
Kuba – spíše Jakub
Je to jméno, které najdete v kalendáři 25. července. V posledních několika letech se jedná ( spolu se jménem Jan ) o nejčastější české jméno novorozenců a „Kubů“ je u nás 80 019. Nositeli tohoto jména jsou slavné osoby, z nichž si můžeme jmenovat : Jakub Arbes – český spisovatel a novinář ( známí svými pozoruhodnými povídkami, nazvanými po něm „arabesky“), Jakub Jan Ryba – český hudební skladatel, Jakub II. – anglický král. Město Kutná Hora se pyšní – románským kostelem sv. Jakuba.
Ale určitě dobře známe ohodnocení toho člověka, kterému se něco nepovedlo: „Ty jsi, ale Kuba“! Hold, jméno si nevybíráme, to jsme dostali při narození. Všechny Jakuby, Kubíčky…, může však aspoň potěšit, že se jedná o staré hebrejské jméno, jehož nositelé patřili i mezi 12 apoštolů ( Jakub Větší a Jakub Menší ).
Kuba – staročeské vánoční jídlo
Nejobvyklejším vánočním pokrmem je tradiční kuba, který se obvykle dělá z krupek s hřiby - „modráky“ od jejichž barvy má právě jméno „černý“. Kuba je o vánocích tak vžit, že se dokonce podává i tam, kde jsou na Štědrý večer ryby, jako na Strakonicku a na Písecku. Na Poděbradsku říkají mu také „ševcovský jahelník“, na Litoměřicku zase „krupková nadívanina s houbami“. U Tábora se černý kuba zapéká ještě s „bramborama“ a říká se mu „maňas“, protože prý každý po něm je celý rok čiperný.
Samotný kuba, s ohledem na svoje složení, má velký vliv na trávicí ústrojí, zvláště na střeva. V Příbrami, se chodí na půlnoční mši, na Svatou horu, krytým schodištěm z centra starého města. S ohledem na výše uvedené působení pokrmu, však bývaly vždy otevřené postranní dveře kryté chodby (asi z bezpečnostních důvodů, protože plyny tvořené v lidském organizmu jsou hořlavé, až výbušné ), věděli proč.
Původní staročeský kuba
40 g sušených hub( nejlépe stroček trubkovitý, ale i jiné tmavé druhy hub), 300 g trhaných krupek, 60 g vepřového sádla, 1 cibule, sůl, kmín, 2 stroužky česneku, majoránka, mletý černý pepř
Trhané krupky s česnekem a solí, s kmínem a částí sádla uvaříme ve vodě doměkka. Sušené houby se uvaří zvlášť a posekáme na drobné kousky. Do vymaštěného pekáčku klademe střídavě vrstvu do měkka vařených krupek a vrstvu vařených hub. Poslední vrstvou jsou vařené krupky. Povrch pokrmu pokropíme rozpuštěným sádlem. Pečeme v troubě 25 – 30 minut.
Jako přílohu podáváme salát z kysaného zelí.
Šumavský kuba
250 g trhaných krupek, 20 g sušeného stročku trubkovitého ( nebo jiných tmavých hřibovitých hub), 2 stroužky česneku, 80 g sádla, 20 g másla, sůl, mletý černý pepř, kmín
Trhané krupky propláchneme vařící vodou a dáme do osolené vody s kmínem uvařit doměkka. Česnek utřeme se solí a pepřem a společně se sádlem vmícháme do krup. Přidáme doměkka uvařené a rozsekané houby a vše promícháme. Kouskem sádla vymažeme pekáč a vzniklou směs dáme asi na 20 – 25 minut do středně vyhřáté trouby. Před dopečením dáme na povrch pokrmu kousky čerstvého másla.
Houbový kuba z Liberecka
400 g čerstvých hub ( mražených, sušených hub)- směs, 40 g másla, 2 vejce, 60 g strouhanky, 1 veka, 2 dl mléka, tuk na vymaštění pekáče, sůl
Na kostičky nakrájené housky zalijeme mlékem a necháme zhruba půl hodiny stát. Houby očistíme, omyjeme a nadrobno pokrájené je podusíme na másle; přidáme vejce, sůl, zahustíme podle potřeby strouhankou a smícháme s kostičkami housky. Dobře vše promícháme, tekoucí směs nalijeme do pekáče na rozpálený tuk a pečeme v troubě asi půl hodiny. Pokrájíme na díly.
Podáváme s hlávkovým salátem nebo s rajčatovou omáčkou.
Houbový kuba (podle V. Vrabce )
250 g očistěných čerstvých hub ( stročky trubkovité, hřiby hnědé, příp. i směs), 300 g trhaných krupek, 40 g vepřového nebo husího sádla, 30 g cibule, sůl, 7,5 dl vody, 20 g sádla, kmín, stroužek česneku, majoránku, mletý černý pepř, sádlo na pokropení a vymaštění pekáče.
Krupky ve studené vodě vypereme a necháme okapat. V kastrole na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, potom k ní přidáme trhané krupky, trochu je opražíme a osolíme, zalijeme vodou, zakryjeme pokličkou a doměkka podusíme, nejlépe v troubě. Čerstvé houby nakrájíme na plátky a asi 15 minut podusíme s kmínem na rozehřátém sádle. Následně je zamícháme do uvařených krupek, okořeníme utřeným česnekem, majoránkou, pepřem. Promícháme, dáme do vymaštěného pekáče. Povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a v horké troubě 25 – 30 minut zapečeme.
Jako příloha se doporučuje zeleninový salát nebo kyselé okurky.
Jiří M i k a
Závodu míru 588/15 – Stará Role
Karlovy Vary - 36017
Tel. 353562028, 737391770
Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.
Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.