PŘÍSPĚVEK ČTENÁŘE

21.11.2011 | 14:42

Není Kuba, jako kuba

 

KUBA – stát

 

   Největší ostrovní stát v Karibském moři asi 180 km jižně od Floridy. Na délku měří              1 275 km, šířka se pohybuje kolem 100 km, celkem to dělá 110 861 km2 . Nejvyšší horou je Pico Turguino  1 994 m. Nejdelší řekou je zde Cauto,  v délce 250 km.  Největším městem  a zároveň hlavním městem,  je La Habana s  2 200 000 obyvatel což je 1/5 ze všech obyvatel státu, v počtu  11 050 000 obyvatel (r.1994). Úředním jazykem je španělština.

 

Kuba – spíše Jakub

 

   Je to jméno, které najdete v kalendáři 25. července. V posledních několika letech se jedná    ( spolu se  jménem Jan ) o nejčastější české jméno novorozenců a „Kubů“  je u nás 80 019.   Nositeli  tohoto jména jsou slavné osoby, z nichž si můžeme jmenovat : Jakub Arbes – český spisovatel a novinář ( známí svými pozoruhodnými povídkami,  nazvanými po něm „arabesky“), Jakub Jan Ryba – český hudební skladatel, Jakub II. – anglický král. Město Kutná Hora se pyšní – románským kostelem sv. Jakuba.

   Ale určitě dobře známe ohodnocení toho člověka, kterému se něco nepovedlo:  „Ty jsi, ale Kuba“! Hold,  jméno si nevybíráme, to jsme dostali při narození. Všechny Jakuby, Kubíčky…, může však aspoň potěšit, že se jedná o staré hebrejské jméno, jehož nositelé patřili i mezi 12 apoštolů ( Jakub Větší a Jakub Menší ).

 

Kuba – staročeské vánoční jídlo

 

   Nejobvyklejším vánočním pokrmem je tradiční kuba,  který se obvykle dělá z krupek s hřiby - „modráky“  od jejichž barvy má právě jméno „černý“. Kuba je o vánocích tak vžit, že se dokonce podává i tam, kde jsou na Štědrý večer ryby,  jako na Strakonicku a na Písecku. Na Poděbradsku říkají mu také „ševcovský jahelník“, na Litoměřicku zase „krupková nadívanina s houbami“.  U Tábora se černý kuba zapéká ještě s „bramborama“ a říká se mu „maňas“, protože prý každý po něm je celý rok čiperný.

   Samotný kuba,  s ohledem na svoje složení, má velký vliv na trávicí ústrojí, zvláště na střeva. V Příbrami, se chodí na půlnoční mši, na Svatou horu, krytým schodištěm z centra starého města. S ohledem na výše uvedené působení pokrmu, však bývaly vždy otevřené postranní dveře kryté chodby (asi z bezpečnostních důvodů, protože plyny tvořené v lidském organizmu jsou hořlavé, až výbušné ), věděli proč.

 

Původní staročeský kuba

40 g sušených hub( nejlépe stroček trubkovitý, ale i jiné tmavé druhy hub), 300 g trhaných krupek, 60 g vepřového sádla, 1 cibule, sůl, kmín, 2 stroužky česneku, majoránka, mletý černý pepř

 

   Trhané  krupky s česnekem a solí, s kmínem a částí sádla uvaříme ve vodě doměkka. Sušené houby se uvaří zvlášť a posekáme na drobné kousky. Do vymaštěného pekáčku klademe střídavě vrstvu do měkka vařených krupek a vrstvu vařených hub. Poslední vrstvou jsou vařené krupky. Povrch pokrmu pokropíme rozpuštěným sádlem. Pečeme v troubě 25 – 30 minut.

   Jako přílohu podáváme salát z kysaného zelí.

 

 

Šumavský kuba

250 g trhaných krupek, 20 g sušeného stročku trubkovitého ( nebo jiných tmavých hřibovitých hub), 2 stroužky česneku, 80 g sádla, 20 g másla, sůl, mletý černý pepř, kmín

 

   Trhané krupky propláchneme vařící vodou a dáme do osolené vody s kmínem uvařit doměkka. Česnek utřeme se solí a pepřem a společně se sádlem vmícháme do krup. Přidáme doměkka uvařené a rozsekané houby a vše promícháme. Kouskem sádla vymažeme pekáč a vzniklou směs dáme asi na 20 – 25 minut do středně vyhřáté trouby. Před dopečením dáme na povrch pokrmu kousky čerstvého másla.

 

Houbový kuba z Liberecka

400 g čerstvých hub ( mražených, sušených hub)- směs, 40 g másla, 2 vejce, 60 g strouhanky, 1 veka, 2 dl mléka, tuk na vymaštění pekáče, sůl

 

   Na kostičky nakrájené housky zalijeme mlékem a necháme zhruba půl hodiny stát. Houby očistíme, omyjeme a nadrobno pokrájené je podusíme na másle; přidáme vejce, sůl, zahustíme podle potřeby strouhankou a smícháme s kostičkami housky.  Dobře vše promícháme, tekoucí směs nalijeme do pekáče na rozpálený tuk a pečeme v troubě asi půl hodiny.  Pokrájíme na díly.

   Podáváme s hlávkovým salátem nebo s rajčatovou omáčkou.

 

Houbový kuba  (podle V. Vrabce )

250 g očistěných čerstvých hub ( stročky trubkovité, hřiby hnědé, příp. i směs), 300 g trhaných krupek, 40 g vepřového nebo husího sádla, 30 g cibule, sůl, 7,5 dl vody, 20 g sádla, kmín, stroužek česneku, majoránku, mletý černý pepř, sádlo na pokropení a vymaštění pekáče.

 

   Krupky ve studené vodě vypereme a necháme okapat. V kastrole na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, potom k ní přidáme trhané krupky, trochu je opražíme a osolíme, zalijeme vodou, zakryjeme pokličkou a doměkka podusíme, nejlépe v troubě. Čerstvé houby nakrájíme na plátky a asi 15 minut podusíme s kmínem na rozehřátém sádle. Následně je zamícháme do uvařených krupek, okořeníme utřeným česnekem, majoránkou, pepřem. Promícháme, dáme do vymaštěného pekáče. Povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a v horké troubě  25 – 30 minut zapečeme.

   Jako příloha se doporučuje zeleninový salát nebo kyselé okurky.

 

                                                           Jiří  M i k a

                                                           Závodu míru  588/15 – Stará Role

                                                           Karlovy Vary  -  36017

                                                           Tel.  353562028,  737391770




Máte zájem
o zásílání novinek?

Zadejte Vaši emailovou adresu a zajistěte si tak aktuality z České republiky.

Produkt byl úspěšně přidán do košíku
Produkt byl úspěšně odebrán z košíku

Děkujeme za Vaši odpověď,

Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.

Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.

Váš hlas byl započítán. Děkujeme.