Rušná zima na slovenských horách i pod nimi

04.03.2012 | 00:00
Rusna-zima-na-slovensku

Na slovenských sjezdovkách lyžovačka v březnu nekončí, podle počasí sezonu leckde protáhnou až do dubna. Moravané už dobře znají nejbližší lyžařské areály za hranicemi – Veľkou Raču v Kysuckých Beskydech, Vrátnou dolinu v Malé Fatře a pro ty nejnáročnější středisko Jasná v Nízkých Tatrách. A Češi je postupně objevují.

Na Slovensku jsem v zimě už dlouho nebyl, a tak není divu, že mě mnohá místa svou vybaveností velmi překvapila. Když je zima v plném proudu, na parkovištích těchto horských středisek je každá třetí poznávací značka česká. V areálu Snow Paradise Veľká Rača – Oščadnica si na své přijdou začátečníci i velmi zdatní lyžaři. Na svahu Dedovka se sjezduje i večer při umělém osvětlení a v jeho horní části je nejdelší bobová dráha ve střední Evropě. Na modrých vozíčkách se po ní sice jezdí za denního světla, ale 1300 metrů dlouhá trať pořádně vzpění adrenalin i tak. Milovníci kuriozit si určitě udělají výlet do nedaleké obce Stará Bystrica, kde si místní před pár lety postavili nefalšovaný a fungující Slovenský orloj. Pokud máte s sebou auto, zalyžujte si na Oravě na Kubínskej holi – i tam je to příjemné a čeká vás tu spousta zábavy i pro malé caparty.

Vrátna dolina a Jánošíkova obec Terchová pod ní je pro Slováky, Čechy i Poláky turistickým magnetem v zimě i v létě. Kabinková lanovka mě vyvezla do sedla pod vrcholem Chlebu a Malá Fatra se mi odměnila krásným výhledem. Drsňáci na lyžích považují sjezd z Chlebu neupravovaným terénem Oštiepkové muldy za jeden z nejlepších „free ride“ zážitků na celém Slovensku. Hm, to já bych šel raději naproti na 2,5 km dlouhou sjezdovku Poľudňový Grúň – Paseky. Tam to taky pěkně fi čí: sníh pod skluznicí i vítr po tvářích. Když padne soumrak a na sjezdovky vyjedou rolby, kterým Slováci říkají ratrak, zamířím do některé z kolib v Terchové nebo Zázrivé. V kamnech hučí jako v úle a něco teplého do žaludku jistě přijde vhod, například hriatô, což je takový „slovenský grog“. Do večera je ještě daleko, a tak se mezitím naučíme vyrábět korbáčiky. Příště zkusíme kurz hry na fujaru. Potom se už nosí na stůl večeře: jako aperitiv hruškovice, pak kapustnica (zelňačka), brynzové halušky, strapačky se zelím, baranina na česneku, oštiepok, šúľance … Když k tomu hraje živá terchovská muzika, nemá to chybu!

Ach ano, je nás tu i pár lyžařů zhýčkaných alpskými středisky. Ty nezklame oblast Chopku v Nízkých Tatrách, především Jasná na jeho severní straně, jež je dnes areálem evropské úrovně. To dosvědčují poznávací značky aut hostů z Maďarska, Ruska, Pobaltí i Francie. Čtyřhvězdičkové hotely a apartmánové domy, bazény, sauny, spousty vleků a lanovek, půjčovny vybavení. Je libo něco extra? Tak si kupte večerní výjezd rolbou po sjezdovce zakončený romantickou večeří v pizzerii u horní stanice lanovky! A kdo má rád kontrasty, ten po bujarém aprés ski na diskotéce může při zpáteční cestě do moravských a českých nížin vyzkoušet delikátní kuchyni a nejdražší vína v historickém hotelu Villa Nečas v Žilině. (Ne, premiérovi ta vila opravdu nepatří).

Dost řečí. Podívejte se na www.slovakia.travel a už balte na cestu!

Pro KAM po Česku text i foto Aleš Krejčí


Rušná zima na slovenských horách i pod nimi Obrázek č.0



počet zhlédnutí: 3931

tento článek najdete ve vydání: KAM po Česku březen 2012

Máte zájem
o zásílání novinek?

Zadejte Vaši emailovou adresu a zajistěte si tak aktuality z České republiky.

Produkt byl úspěšně přidán do košíku
Produkt byl úspěšně odebrán z košíku

Děkujeme za Vaši odpověď,

Nesouhlas se zpracováním Vašich osobních údajů byl zaznamenán.

Váš záznam bude z databáze Vydavatelstvím KAM po Česku s.r.o. vymazán neprodleně, nejpozději však v zákonné lhůtě.

Váš hlas byl započítán. Děkujeme.